Girişimcinin El Kitabı: Başarıda Tanrı Parçacığı (Baybars Altuntaş)

İlk kez kişisel gelişim kitabı okudum.

Hediye olarak gelen, Baybars Altuntaş'ın imzalı bir kitabıydı bu. Kitabın ismi: Başarıda Tanrı Parçacığı.

iş dünyasında başarı, girişimcilik, success, busines work


Baybars AltuntaşDragons' Den yarışmasından tanırım. Yarışma esnasında çok iyi bir girişimci ve zeki bir insan olduğunu anlıyordunuz zaten. Kitabı okuduktan sonra bundan tam olarak emin oldum. Gerçekten hayranlık duyulacak seviyede zeki bir insan.

Böyle düşünmemin sebebi, iş hayatında edindiği başarılar değil. Her insan sıfırdan başlayarak iş hayatında büyük başarılar elde edebilir. Ki örnekleri de çok sayıda mevcut.

Zekasına hayranlık duymamın sebebi kitabıdır.

Bir insan düşünün... Öyle bir reklam verecek ki, hem şirketini hem kendisini hem de birlikte iş yaptığı insanları markalayacak. Bunu yaparken de para vermek bir tarafa üstüne para bile kazanacak!

İşte Baybars Altuntaş bu kitabı ile bunu başarmış. İlk kitabı "Otobüsten İndim BMW'ye Bindim"i okumadım. Dolayısıyla aynı yöntemi orada da kullandı mı bilmiyorum. Muhtemelen kullanmıştır diye düşünüyorum.

başarıda tanrı parçacığı kitabı, baybars altuntaş

Baybars Altuntaş kitabında, henüz üniversite öğrencisiyken kurduğu ve uluslararası çapta başarı elde eden şirketinden yola çıkarak girişimcilere öğütler veriyor.

Şirketi nasıl kurdu, fikir aklına nasıl geldi, ne kadar masraf yaptı, kimlerle çalıştı, işini büyütmek için ne tür hamleler yaptı? Bütün bunların cevabını kitapta bulabilirsiniz.

İşin reklam kısmına gelecek olursak, birlikte iş yaptığı web tasarımcısından tutun da avukatına kadar işinize yarayabilecek herkesin ismini ve telefon numarasını vermiş. Kendisi ile iş yapmak amacıyla kendisine ulaşmak isteyenler için her türlü bilgiyi vermiş, kitabın sonuna da bir form iliştirmiş. Kafasında bir iş fikri olmayanlar için kendi şirketinden franchising vermeyi önerip bununla ilgili örnek bir mali tablo bile çıkarmış.

Kötü mü yapmış? Bence tam tersi.

Kitabı bitirdiğinizde, kendinizi bir anda Baybars Altuntaş'ın iş yaptığı insanlardan birisi olarak bulabilirsiniz. Uzak bir ihtimal değil bu.

Bunun yanı sıra girişimciler için nimet sayılabilecek derecede tavsiyeler var bu kitapta.

Öyle ki sıfırdan işe başlayacak birisi için uygulanacak prosedürlerden tutun da örnek bir mali tabloya kadar her şey verilmiş.

Bu sebepten dolayı, bu kitap için girişimcinin el kitabı demeyi uygun buluyorum.

Kitaptan bu kadar bahsettikten sonra, kitaptan çıkarılacak derslere de yer vermek gerekir sanırım. Eminim pek çok girişimcinin işine yarayacaktır bu bilgiler.

Business Plan, iş planı grafik


Girişimciler için tavsiyeler

- Etrafınıza bakın, neyin eksik olduğunu bulun. İşinizi o eksiği doldurmak üzerine planlayın.

- Elinize kağıdı kalemi alıp bu işle ilgili artılarınızı ve eksilerini yazın.

- İşe başlarken kendinize ne kazanırım diye değil, ne kaybederim diye sorun.

- Girişken olun, kendinize iş hayatınızda işinize yarayacak sosyal bir çevre edinin.

- Kimseden para istemeyin, onun yerine atıl kapasitelerini isteyin (kullanmadığı bir ofis veya depo mesela).

- Risk almayın. İş modelinizi önce sat, sonra harca şeklinde kurgulayın.

- Herkesin fikrini alın, ona göre işinizde bazı iyileştirmeler yapın. Başaramazsın veya bu iş tutmaz şeklinde yapılan eleştirilere kulaklarınızı tıkayın.

- Yer seçerken ihtiyaçlarınızı iyi belirleyin. İş yerinizi nerede açarsanız daha çok kazanırım diye hesaplayın. (Mesela kenar mahalle veya plaza olduğunda sizin için ne değişiyor)

- Tanıtıma ve kurumsallaşmaya ayıracağınız bütçeye önem verin, kendinizi markalaştırın.

- Zorunlu olmayan bazı masraflarınızı ise kısmaya çalışın.

- Ekibinizi doğru kişilerden oluşturun. (özellikle doğrudan satış yapacak kadro çok önemlidir)

Ben çıkarılabilecek dersleri kısa kısa verdim ama kitapta detaylı açıklamaları mevcut. Üstelik bunlar sadece bir kısmı idi. Daha fazlasını da yine kitapta bulabilirsiniz.

Kendi işinizi kurmak istiyorsanız mutlaka okumanızı öneririm. Hiçbir şey öğrenemeseniz bile girişimci mi yoksa girişken mi olduğunuzun cevabını öğrenirsiniz.

MUSTAFA ARSLAN

baybars altuntaş kimdir, baybars altıntaş, girişimcilik, girişimcilere tavsiyeler, girişimciler için öneriler, girişimcilere altın öğütler, iş hayatında başarının formülü, iş hayatında nasıl başarılı oluruz, başarılı bir girişim nasıl olur, iş kurarken nelere dikkat etmeliyiz, iş kurarken uygulanacak adımlar, iş planı nasıl yapılır, örnek iş planı



Robotumuz bu yazıyı sizin için seçti! Hemen okumaya ne dersiniz?

Hiç yorum yok: