İnternet Sitelerinden Adblock Tarzı Reklam Engelleme Uygulamalarına Karşı Çözüm

online reklamcılık, internet reklamcılığı, iletişim gurusu, mustafa arslan, adblock, google adwords

İnternetin hayatımızdaki yerinin gelişimine paralel olarak internet yayıncılığı da sürekli gelişim halinde. Bugün internet siteleri reklamlardan çok büyük paralar kazanabiliyor. Kazançlarını artırmak isteyen siteler, sayfada çeşitli yerlere reklamlar yerleştiriyorlar. Bu durum da kullanıcıları rahatsız edebiliyor.


Aslında popup tarzı rahatsız edici reklamlardan kurtulmak için geliştirilmiş bir çözüm olan Adblock gibi reklam engelleyici programlar/uygulamalar bir internet sitesindeki tüm reklamları görünmez kılıyor. Bu da internet sitelerinin en büyük (hatta büyük çoğunluğu için tek) kazanç kaynağını ellerinden almış oluyor.

Reklam engelleyici programların kullanım oranı giderek artınca internet siteleri de bu duruma çareler aramaya başlamış. Dünyada örneklerini yeni yeni görmeye başladığımız ve birazdan bahsedeceğim yöntemi Türkiye'den ilk uygulayan internet sitesi ise Sözcü Gazetesi olmuş.

Adblocker bir yazılım kullanıyorsanız ve bu sistemi kullanan bir internet sitesini ziyaret etmişseniz site, içeriğini size göstermiyor. İçeriği görmek istiyorsanız 2 seçenek sunuyor:

1) Reklam engelleyici programı kapatmak,
2) Premium üyelik satın almak.

reklamsız sözcü, sözcü gazetesi, adblock, reklam engelleme yazılımı, reklamları engelleyen program

Premium üyelik seçeneğinde sitede reklam göstermiyor. Yani reklamdan kazandığı parayı kullanıcıdan istiyor.

sözcü gazetesi, reklamsız sözcü, premium üyelik, adblock kaldırma, sözcü gazetesi adblock kapatma

Bu arada belirtmek gerekir ki reklam engelleme programlarında özelleştirme yapmak mümkün. Yani reklamlarına izin vereceğiniz veya reklamlarını engelleyeceğiniz siteleri siz belirleyebiliyorsunuz.

Kısacası, premium üyelik satın almadan da bu engeli kaldırabilir ve siteyi ziyaret edebilirsiniz.

Ancak reklamlardan tamamen kurtulmak isteyen ve sitenin müdavimi olan kullanıcılar için ise premium üyelik güzel bir alternatif. Fiyatlar uygun tutulduğunda, ödeme seçeneklerinde kolaylık sağlandığında ve üyelere reklam engellemenin yanında çeşitli yararlar da sağladığında talep görmesi muhtemel.

Kullanıcı ise böyle bir teklifle karşılaştığı durumda, büyük olasılıkla, reklam engelleme yazılımını kapatma yoluna gidecektir. Çünkü günümüz koşullarında alternatifler çok ve bilgiye ulaşmak kolay. İnternet siteleri de bunun bilincinde. Bu yöntemi, premium üyelik satmaktan ziyade adblocker kullanmaktan caydırma amaçlı değerlendirmeye odaklanacaklarını düşünüyorum.

Reklamlarının rahatsız edici boyutta olmadığını düşünen internet siteleri adblocker programlardan kurtulmak için kullanıcılarına Sözcü Gazetesinin yaptığı gibi bir teklif sunacaklardır. Ki bunun çok yakın bir zamanda yaygınlaşacağını düşünüyorum. Bu da reklam engelleme yazılımlarına karşı bir başarı getirebilir. Yani hem reklam veren için hem de reklam yayıncısı için umut vadeden bir gelişme bu. Tabi sitemin maliyeti ve uygulamadaki kolaylığı/zorluğu da kimler tarafından kullanılacağını belirleyici olacaktır.

MUSTAFA ARSLAN


Konu ile ilgili yararlanabileceğiniz kaynaklar:

1) http://webrazzi.com/2016/04/06/sozcu-gazetesi-reklam-engelleyicilere-karsi-reklamsiz-sozcuyu-devreye-aliyor/
2) https://teknoseyir.com/durum/483110
3) https://eksisozluk.com/sozcu-gazetesinin-adblock-kullananlari-engellemesi--5082057
4) http://www.forumgercek.com/serbest-kursu/125244-adblock-eklentisi-kullananlar-sozcu-gazetesinin-sitesine-giremiyor.html



Robotumuz bu yazıyı sizin için seçti! Hemen okumaya ne dersiniz?

Hiç yorum yok: